Imkers verenigt u zich bij ons

Op een mooie vrijdagmiddag, waarschijnlijk tijdens de zwemles van Odar, las ik in ’t lokale blaadje een oproep:

Wie oh wie helpt onze vereniging uit de brand? Op de plek waar we onze bijenkasten nu hebben staan, zijn we niet langer welkom. We zoeken een plek waar we onze kasten kunnen zetten en nieuwe imkers kunnen opleiden.

‘Vos; is dit niet iets voor bij ons? Het lijkt me bijzonder om de boomgaard te delen met zo’n vereniging. En dan kunnen we en passant zelf ook leren imkeren.’

Dat liet Vos zich geen twee keer zeggen. Toen we niet direct respons kregen op onze mail, ging Vos erachter aan. En zo geschiedde het dat in maart 2023 Helle, Rob en Vos een houten raamwerk timmerden voor de bijenkasten van de vereniging. Kort daarop startte de eerste bijencursus waar Vos uiteraard aan mee deed.

Er kwamen eigen volken; Vos importeerde de Buckfast-Rueppler uit Duitsland. Een Christelijke bij: op de abdij van Buckfast in Engeland is een broeder er ooit mee gestart. Ze staan bekend als zachtaardig.

Ook Zorra en Odar vinden het imkeren tof. En hoewel ik ook een pak heb inmiddels, doe ik er nog weinig mee.

Volgens Vos zijn bijen goed voor je gestel. Je wordt er nederig van. Je kalmeert erdoor. Je voelt hoe groot de intelligentie is van zo’n volk, en hoe weinig je zelf eigenlijk weet.

En het is ook een fijn gevoel om onze hele plek meer tot bloei te brengen, het hele jaar door, steeds beter beseffend hoezeer honingbijen en wilde bijen daarvan profiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *